Leestijd: ca. 3 minuten
Redactie SeeMe-nopause
Redactie SeeMe-nopause
Laatste update: 19-04-2024
Leestijd: ca. 3 minuten

Wies: “Gender reveal party? Wel nee, ik geef een menopauzefeest.”

Het moet niet gekker worden ook, dacht ik, toen ik het artikel over menopause parties las in de Amerikaanse HuffPost. Het schijnt helemaal in opkomst te zijn. "Belangrijk," zeggen de deskundigen in het artikel, "want we moeten onszelf niet wegstoppen alsof we niks meer waard zijn, maar laten zien dat de menopauze gewoon onderdeel is van het verouderingsproces. We hebben tenslotte nog 30 tot 40 procent van ons leven voor ons."

De menopauze is je laatste menstruatie. Maar, dat weet je pas als je een jaar verder bent en niet meer ongesteld bent geweest. Dan is het dus tijd voor dat feestje. En hé, het komt echt niet op een dag of week aan. "Het markeert het begin van een heel nieuw deel van je leven, een geheel nieuw hoofdstuk dat je echt meer veerkracht, zelfvertrouwen en wijsheid kan brengen,” legt psychotherapeut Helen Bennett in het artikel uit.

Tips en informatie delen

Net als ik denk; ‘wat nou wijsheid en veerkracht? Die hele overgang is toch alleen maar ruk? In ieder geval niet iets om te vieren,' lees ik dat de menopauzefeestjes ook nog een andere functie hebben. Namelijk het delen van tips en informatie over bijvoorbeeld hormoonsuppletie, aanpassingen op het werk, goede adressen en omgaan met klachten.

Bennett voegt eraan toe: "de feestjes maken de situatie bovendien wat lichter. Het hele onderwerp wordt wat bespreekbaarder."

In dat laatste kan ik me wel vinden. Ik hoor het me al zeggen: "hé schat, ik ben er vanavond niet, ik ben naar het menopauze feestje van Juliette." Heerlijk. En dat iedereen dan weet dat ook Juliette’s aftakeling is begonnen. O nee, het is geen aftakeling maar het begin van een nieuwe fase.

Aanbevolen producten tijden de overgang

Kom je op m’n menopauzefeest?

Naast de scheidingsfeesten, gender reveal parties en babyshowers, heb je nu dus ook de menopauzefeesten. Ik moet er geloof ik even aan wennen. Het doet me ook denken aan een aflevering van de Stratenmakeropzeeshow vroeger waarin een prinsesje voor het eerst ongesteld werd en er groot feest was in het land; ‘Hulde aan de Menstruaris!’ werd er geroepen. Geweldig vond ik dat.

Afijn, als het om feesten gaat, ben ik sowieso de beroerdste niet. Nodig me dus gerust uit op je menopauzefeest. We maken er een dolle boel van. Inclusief menopauze-polonaise.

P.S. Op internet vind je allerlei ideeën en attributen voor menopause parties.

Verlicht jouw klachten

Elk lichaam en elke overgang is anders. En elke oplossing daarom ook. Ontdek hoe leefstijl, voeding, supplementen en medische behandelingen je gezondheid in deze fase kunnen ondersteunen. 

Why pause? Press play!