En sund livsstil er så vigtig
Læsetid: ca. 3 minutter
Wies-Verbeek portret foto Seeme-nopause
Wies Verbeek
Sidste opdatering: 10-06-2024
Læsetid: ca. 3 minutter

Wies: "Jeg kan ikke råbe det højt nok, men en sund livsstil er så vigtig."

Inden jeg overhovedet bemærkede overgangsalderen, arbejdede jeg allerede med emnet som journalist. At blive lykkeligt ældre er mit tema, og det omfatter også at have det sjovt i overgangsalderen. Så jeg interviewede gynækologer og besøgte overgangsalderklinikker. Og fordi jeg også gerne ville vide, hvad en overgangsalderkonsulent kan gøre for kvinder, bestilte jeg en tid til en konsultation.

Jeg var kun 50 på det tidspunkt. Inden da skulle jeg udfylde et omfattende spørgeskema. Fra hvor ofte jeg havde menstruation til hvordan jeg sov og fra hvad jeg spiste og drak til hvordan jeg havde det mentalt.  

Til overgangsalderkonsulenten

Da jeg kom til samtale, ville jeg primært vide, hvad der var muligt omkring hormontilskud, og hvad man kunne gøre for at udsætte overgangsalderen. Eller endnu bedre: springe den over.  

Det første hun sagde var: "Man kan tænke på piller og pulver, men man skal først gøre noget ved sin livsstil. Tolv genstande alkohol om ugen er alt for meget. Og hvis man vil komme symptomerne i forkøbet, skal man alligevel tage det lidt med ro." 

Jeg vil fortsætte med den måde, jeg lever på nu

Tsk, sikke en joke, tænkte jeg. Jeg vil bare fortsætte med den måde, jeg lever på nu. Jeg lyttede ikke engang til hende længere. Da jeg gik ud af døren, understregede hun igen, at "tage det roligt, spise sundt, ikke drikke og gå i seng i ordentlig tid er vigtigere end hormontilskud, ellers bekæmper man kun symptomerne, men ikke årsagen."  

Det var en besked, jeg slet ikke ville høre. Og sikke en kliché.

Til hormonerne

Ikke lang tid efter stoppede jeg med p-piller – som jeg havde været på længe, fordi jeg havde det så godt med det – og jeg begyndte at mærke de første symptomer på overgangsalderen. Dårlig søvn, meget generende PMS uden at få sin menstruation, du genkender det sikkert.  

Hov, jeg tænkte straks på hormonerne. Det krævede noget at overbevise lægen, men til sidst fik jeg hormontilskud (Femoston). Det skulle være min store redning.  

Det blev det også senere (dog med et andet lægemiddel), men jeg opdagede hurtigt, at overgangsalderen ramte nådesløst, hvis jeg ikke passede godt på mig selv. Hvis jeg for eksempel havde drukket for meget eller var gået for sent i seng.  

Understøt dit helbred

Lev sundere og mere regelmæssigt

For at fungere ordentligt hjalp det (og hjælper stadig), hvis jeg levede mere regelmæssigt, ikke drak og spiste sundt. Så overgangsalderkonsulenten havde helt ret.  

Jeg kan ikke råbe det højt nok: En sund livsstil er altid vigtig, men især i overgangsalderen. Meget kedeligt, men også meget effektivt. 

Mød vores gæsteforfatter Wies

Wies Verbeek (58), en sund, midaldrende journalist, grundlægger af websitet BLOW.nl og forfatter til bogen ’n Beetje Leuk Ouder Worden, 101 verrassende en bewezen tips – og midt i overgangsalderen.

Støt dit helbred

Med de rigtige kosttilskud kan du give din krop den støtte, den har brug for i overgangsalderen. Find de kosttilskud, der passer til dig, og få dem leveret hjem til dig.

Også interessant for dig

FAQ

Why pause? Press play!