Læsetid: ca. 4 minutter
Wies-Verbeek portret foto Seeme-nopause
Wies Verbeek
Sidste opdatering: 12-06-2024
Læsetid: ca. 4 minutter

Wies: "Jo mere du ved, jo lettere bliver det."

"Nej, det har ikke noget med overgangsalderen at gøre," forsikrede min læge mig, da jeg kom til hende med meget tørre øjne. Mine nedre og øvre øjenlåg klistrede helt sammen, som om der var lim imellem dem. Jeg fik nogle øjendråber og det var det. 

Ikke lang tid efter opdagede jeg, at tørre øjne faktisk er relateret til overgangsalderen. Det kvindelige hormon østrogen spiller en vigtig rolle i produktionen af tårevæske. Hvis produktionen af østrogen falder, kan dine slimhinder producere mindre, mere eller dårligere kvalitet af tårevæske.   

Den sniger sig ubemærket ind

Først syntes jeg, at det var dumt, at lægen ikke vidste det, men overgangsalderen kan være ledsaget af så mærkelige ting, at jeg ikke rigtig kan bebrejde hende.  

Hvis du ikke ser nærmere efter, ved du ikke, hvilken slags vanvid der er på vej. Du tænker hurtigt på hedeture, nattesved, humørsvingninger og kraftige og uregelmæssige menstruationer. Lider du af dette, ved du med det samme: Det er overgangsalderen.   

Overgangsalderen er også psykisk

Men overgangsalderen er meget mere lumsk end det. Især på det psykologiske plan kan det komme snigende, så man ikke er klar over, at den svære situation, man står i, skyldes overgangsalderen.  

Så jeg var helt ved siden af mig selv i et par måneder. Jeg følte mig stresset, angst og havde en kort lunte. Ikke overraskende, for jeg havde lige oprettet mit eget firma, og min mor skulle på plejehjem, som jeg skulle sørge en hel del for (og det værste var, at det slet ikke var noget, hun ville).  

Det ville stresse alle, ik'? Ja, men jeg havde prøvet langt værre, så hvorfor skulle jeg pludselig ikke kunne klare dette?  

Vi tænker ikke på overgangsalderen

Jeg ved nu, at det var på grund af overgangsalderen. Så mange veninder omkring mig er gået ned. Allesammen kvinder i høje stillinger, der pludselig blev udbrændte. De har altid formået at holde mange bolde i luften, kombinere arbejde med børn og nu pludselig, bum.  

Det er, hvad dette hormoncirkus kan gøre ved dig. Men ingen af mine veninder tænkte over det. Det gør sådan en forskel, hvis du ved, hvad der forårsager det. Så skal du ikke tvivle på dig selv, og du kan forberede dig på det.  

Forbered dig

Derfor er mit største tip – læs op på det. Det hjælper så meget! En gynækolog sagde engang til mig: En klog kvinde er forberedt på sin overgangsalder. Og det er præcis sådan det er. 

Læsetip: Woman on Fire: Alt om den fantastiske overgangsalder af Dr. Med Sheila de Liz.

Hvem er Wies?

Wies Verbeek (58), en sund, midaldrende journalist, grundlægger af websitet BLOW.nl, forfatter til en bog med 101 overraskende tips om overgangsalder – og selv midt i overgangsalderen.

Har du brug for mere støtte?

Afhjælp dine symptomer

Hver krop og hver overgangsalder er forskellig. Og det er enhver løsning derfor også. Opdag hvordan livsstil, ernæring, kosttilskud og medicinske behandlinger kan understøtte dit helbred i denne fase. Se, hvad du kan gøre.

Også interessant for dig

FAQ

Why pause? Press play!