Sara (52) jobbar som kontorist, har fyra barn och är skild. När hon kom i klimakteriet började hon plötsligt få svampinfektioner i slidan. "Att klimakteriet drabbar varje kvinna förr eller senare var jag medveten om. Värmevallningar kan jag hantera, men ständiga infektioner i slidan? Jag höll på att bli galen."
Sara hajade till när hon plötsligt fick en svampinfektion i slidan under klimakteriet. Senaste gången hon drabbades av en sådan var under puberteten. Sara: "Klådan och smärtan var intensiv, det kändes oerhört obehagligt. Visst visste jag att infektioner i slidan ofta förekommer under klimakteriet, men inte vilket obehag de kan ställa till med. Jag gick till husläkaren och fick en svampdödande kräm som snabbt fick besvären att avta."
Men några månader senare fick hon nya besvär som var helt annorlunda. "Istället för klåda och en brännande känsla i slidan fick jag onormala, illaluktande flytningar. Det visade sig att jag fått en bakteriell infektion i slidan. Jag gick till husläkaren igen och fick ett recept på antibiotika. Lyckligtvis försvann symptomen efter en tid, men jag var ständigt rädd för att de skulle komma tillbaka. Lyckligtvis har de hittills inte gjort det sedan jag började leva sundare."
Min första svampinfektion hann knappt gå över förrän jag drabbades av nästa besvär: en bakteriell infektion. Jag tänkte: Nu igen?
Sara började söka efter en lösning på sina vaginala besvär och bestämde sig för att förändra sin livsstil. "Jag läste att bakteriefloran är avgörande för att hålla slidan frisk och att kosten kan påverka dessa florans bakterier. Jag började äta mindre socker och mer grönsaker. Jag slutade också att tvätta mig i slidan, eftersom jag läst att den har ett självrenande system och att tvål bara förvärrar besvären."
Detta gav inga omedelbara resultat, men situationen förbättrades dock. "Ärligt talat var det svårare än väntat. Att dra ner på sockerkonsumtionen är verkligen lättare sagt än gjort. Men det var absolut värt mödan."
Som ensamstående mamma med tre barn som fortfarande bodde hemma samt en far i behov av vård blev det allt svårare för Sara att koppla av, men hon visste att hon behövde avkoppling för att må bättre. Och att stress har negativ inverkan på immunförsvaret.
"Vem lyckas undvika stress i vårt hektiska samhälle? Alltid är det fullt upp," säger hon. "Men jag gör mitt bästa för att planera in mer egentid. På lördagarna stiger jag upp tidigt för att ta ett träningspass. När jag kommer hem äter jag en hälsosam frukost och sätter mig i soffan med en god bok. Barnen vet att jag vill vara ostörd fram till kl. 13:00, och efter det är allt som vanligt igen. "
Till slut vände Sara sig till en expert för att få tips på lämpliga kosttillskott under klimakteriet. "Det visade sig att jag hade för låga nivåer av D-vitamin, så nu tar jag D-vitamintillskott. Jag tar även kosttillskott med magnesium och rödklöverextrakt. Magnesium främjar immunförsvaret och förebygger infektion. Dessutom får det mig att sova bättre, vilket jag verkligen är i behov av," skrattar hon. "Jag tar också rödklöverextrakt. Det lär fungera som ett slags naturligt östrogen, och motverkar värmevallningar."
Hur mår hon nu? Bra. Långsamt men säkert börjar mina livsstilsförändringar bära frukt, berättar Sara. "Infektionerna i slidan har inte upphört helt, men de uppstår mindre ofta och är mindre intensiva. Bara det är en enorm lättnad. Och så fort en infektion är på väg, känns det bra att kunna behandla den direkt med de läkemedel husläkaren skrev ut. Och sist men inte minst: jag känner mig piggare och mer positiv vad gäller min hälsa."
Det krävde en del ansträngning, men genom att ta bättre hand om mig själv återfick jag kontrollen över min hälsa. Likaså över mina vaginala besvär. Jag mår mycket bättre än innan.
En ud af fem kvinder lider af symptomer i overgangsalderen. Lær dine symptomer at kende, og find ud af, hvad du kan gøre for hvert enkelt symptom.