Sabine fortæller
Læsetid: ca. 4 minutter
Redaktion SeeMe-nopause
Redaktion SeeMe-nopause
Sidste opdatering: 23-05-2024
Læsetid: ca. 4 minutter

Sabine (62): "Efter alle de år med PMS-symptomer var jeg pludselig smertefri"

Sabine arbejder som bostøtte for personer med udviklingshæmning og er derfor på farten hele dagen. "Mine borgere regner med mig, så jeg har aldrig set det som en mulighed at melde mig syg – heller ikke når jeg igen-igen havde voldsomme menstruationssmerter." PMS har fulgt Sabine i hele hendes voksne liv. Da hun kom i overgangsalderen, blev menstruationssmerterne og humørsvingningerne først værre. 

Da hun havde haft sin sidste menstruation, kunne hun med ét ånde lettet op. "Efter min sidste menstruation var det, som om der blev trykket på en knap: Pludselig var alle de symptomer, jeg havde haft hver måned i årevis, pist væk." 

"I starten af 40'erne havde jeg endnu ikke overgangsalder på min radar"

Sabine havde sin sidste menstruation som 46-årig. Da hendes PMS-symptomer begyndte at tage til, var hun kun lige fyldt 40 og troede endnu ikke, at det kunne skyldes overgangsalder. "Jeg har altid haft voldsomme menstruationssmerter, ømme bryster og humørsvingninger op til min menstruation. Men i starten af 40'erne tog symptomerne langsomt til." 

Jeg kunne bogstaveligt talt mærke, hvordan mit humør blev mere og mere tungsindigt i løbet af min cyklus, indtil jeg til sidst fik menstruation.

I årene, der fulgte, forværredes de symptomer, hun allerede kendte og havde lært at leve med på bedste beskub. "Og selv om jeg vidste, hvad humørsvingningerne skyldtes, kunne de få mig helt ned med nakken hver gang. Det føltes, som om der hang en mørk sky over mig. For at kunne holde menstruationssmerterne ud måtte jeg nogle gange tage tre smertestillende tabletter ad gangen. Og mine ømme bryster gjorde det helt umuligt at sove på maven." 

Menopausen er en individuel oplevelse

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvornår overgangsalderen indtræffer. Hos nogle sker det tidligt, hos andre sent. "Da jeg fortalte min gynækolog om mine forværrede PMS-symptomer, gjorde han mig opmærksom på, at det kunne være overgangsalderen." 

Da Sabine var den første i vennekredsen, der kom i overgangsalderen, spurgte hun sin mor til råds. "Min læge foreslog, at jeg kunne spørge min mor om hendes oplevelse af overgangsalderen for at finde ud af, hvor gammel hun var, og hvilke symptomer hun havde haft. Til min overraskelse fandt jeg ud af, at hun også havde fået sin sidste menstruation ret tidligt, og at hun havde lignende symptomer. Hun følte sig også tit nedtrykt og depressiv." 

En sund livsstil i overgangsalderen

Hvad hjalp? "Det, der først og fremmest hjalp mod smerterne, var en varmedunk og eventuelt smertestillende medicin. Derudover spiste jeg sundt, gik regelmæssige ture og gik til gymnastik. Min gynækolog rådede mig først og fremmest til at holde fast i de sunde vaner – som at dyrke motion og spise varieret og helst uforarbejdede fødevarer – for at mindske symptomerne. Motion hjalp mig til at holde humørsvingningerne i ave." 

"Min sidste menstruation var en lettelse"

Som 46-årig havde Sabine sin sidste menstruation. "Det var virkelig en lettelse. Efter min sidste menstruation var alle de symptomer, der havde plaget mig i årevis, pludselig pist væk."

Det føltes, som om der blev trykket på en knap: Mit humør var igen stabilt og positivt, og smerterne var væk. Forskellen var enorm.

Sabine havde læst meget om overgangsalder og forventede derfor også at få andre symptomer som f.eks. hedeture eller søvnproblemer. "Men der skete intet i den retning. Det var en meget positiv overraskelse!"

"Tal med nogen om denne periode af dit liv"

Hvad har hun lært af sine erfaringer, som hun vil videregive til andre kvinder i overgangsalderen? "Mit råd til andre kvinder ville være: Prøv at spørge din mor, hvordan hun oplevede overgangsalderen. Måske kan du se ligheder. Jeg har også lært, at overgangsalderen er meget individuel. Så lad være med automatisk at antage det værste! I sidste ende medførte overgangsalderen nogle store positive forandringer for mig."

Er dine gener en hindring for dig i dagligdagen?

Sådan behøver det ikke være. Sund kost, motion og kosttilskud kan hjælpe dig til at komme bedre igennem overgangsalderen. Se, hvad du selv kan gøre.

Personlige beretninger

Why pause? Press play!