Sara (52) er kontorassistent, har fire børn og er fraskilt. Da hun kom i overgangsalderen, fik hun pludselig problemer med skedesvamp. "Overgangsalderen er noget, der rammer før eller siden, når man er kvinde; det var jeg godt klar over. Hedeturene kan jeg klare, men skedesvamp? Jeg var ved at blive vanvittig."
Da Sara pludselig fik skedesvamp i overgangsalderen, spærrede hun øjnene op. Sidst hun havde det, var i puberteten. Sara: "Det kløede og sved voldsomt og var virkelig belastende. Jeg vidste godt, at skedeinfektioner forekommer hyppigere i overgangsalderen, men ikke at det kunne være så ubehageligt. Jeg gik til lægen og fik et svampemiddel, som heldigvis hurtigt fik symptomerne til at aftage."
Men et par måneder senere fik Sara gener igen, og denne gang var det anderledes: "Jeg havde ingen kløe eller svie, men mit udflåd var anderledes, end det plejer, og det lugtede grimt. Det viste sig at være skedekatar. Jeg gik til lægen igen og fik antibiotika. Heldigvis forsvandt symptomerne efter et stykke tid, men jeg var bange for, at de ville komme igen. Det gjorde de heldigvis ikke, da jeg først begyndte at leve sundere."
Netop som det første tilfælde af skedesvamp var gået over, begyndte det næste problem: skedekatar. Jeg tænkte virkelig: 'Seriøst?!'
Sara gik på jagt efter en løsning på sine vaginale gener og valgte at lægge sin livsstil om. "Jeg havde læst, at bakterierne i skeden har stor betydning for skedens sundhed, og at ens kostvaner kan påvirke bakterierne. Derfor begyndte jeg at skære ned på sukker og spise mange flere grøntsager. Jeg holdt også op med at vaske mig med sæbe forneden, da jeg har læst, at skeden er selvrensende, og at sæbe kun gør det hele værre."
Det gav ikke resultater fra den ene dag til den anden, men det hjalp hende godt på vej. "Det var ærlig talt ikke nogen dans på roser. Det er lettere sagt end gjort at skære ned på sukker. Men det er uden tvivl det hele værd til sidst."
Som enlig mor til tre børn, der stadig boede hjemme, og med en ældre far, der indimellem også havde brug for Saras hjælp, havde hun svært ved at finde tid til at slappe af. Men hun var godt klar over, at hun var nødt til at passe bedre på sig selv, da stress påvirker immunsystemet.
"Hvem har ikke stress i det her hektiske samfund? Det er bare for meget," siger hun. "Alligevel begyndte jeg at afsætte mere tid til mig selv. Lørdag morgen står jeg tidligt op og træner. Når jeg kommer hjem, laver jeg sund morgenmad og sætter mig i sofaen med en bog. Børnene ved, at de ikke må forstyrre mig før kl. 13.00. Så er jeg klar igen."
Endelig søgte Sara professionel vejledning om, hvilke kosttilskud hun kunne tage i denne fase af sit liv. "Mit D-vitaminniveau viste sig at være lavt, så nu tager jeg ekstra D-vitamin, og derudover tager jeg magnesium og rødkløver. Magnesium er godt for immunforsvaret og forebygger infektioner. Desuden hjælper det mig til at sove bedre, hvilket også var tiltrængt," griner hun. "Jeg tager også rødkløver. Det er en form for naturligt østrogen, har jeg fået at vide, som mindsker hedeturene."
Hvordan går det så nu? Det går godt. Langsomt, men sikkert begynder Sara at kunne høste frugterne, fortæller hun. "Skedeinfektionerne er ikke forsvundet helt, men de kommer ikke nær så tit og er også mindre voldsomme. Det er jeg bare så glad for. Og når de så kommer, kan jeg heldigvis få et middel på recept fra lægen til at bekæmpe dem med. Sidst, men ikke mindst har jeg fået mere energi og har fået en mere positiv tilgang til min sundhed."
Det krævede en vis indsats, men nu, hvor jeg passer bedre på mig selv, har jeg fået større kontrol over min sundhed. Også min skedesundhed. Jeg har det så meget bedre end før.
En av fem kvinnor lider av klimakteriebesvär. Lär känna dina symtom och ta reda på vad du kan göra för varje symtom.