10% korting op je bestelling
Gezond leven is zó belangrijk
Leestijd: ca. 3 minuten
Wies Verbeek
Wies Verbeek
Laatste update: 09-04-2024
Leestijd: ca. 3 minuten

Wies: “Ik kan het niet hard genoeg roepen, maar gezond leven is zó belangrijk.”

Voordat ik zelf ook maar iets van de overgang merkte was ik als journalist al veel met het onderwerp bezig. Leuk ouder worden is mijn thema en daar hoort ook ‘n beetje leuk door de overgang bij. En dus interviewde ik gynaecologen en bezocht ik menopauze-poli’s. En omdat ik ook wel eens wilde weten wat een overgangsconsulent nu precies voor vrouwen kan betekenen, maakte ik een afspraak voor een consult. 

Ik was toen net 50. Vooraf moest ik een uitgebreide vragenlijst invullen. Van hoe vaak ik nog menstrueerde tot hoe ik sliep en van wat ik at en dronk tot hoe ik me mentaal voelde.

Naar de overgangsconsulent

Toen ik op gesprek kwam, wilde ik voornamelijk weten wat er allemaal mogelijk was aan hormoonsuppletie en wat je kon doen om de overgang uit te stellen. Of nog liever: over te slaan.  

Het eerste wat ze zei was: "Je kunt wel aan pillen en poeders denken, maar je moet toch eerst wat aan je leefstijl doen. Twaalf alcoholeenheden per week is veel te veel. En als je straks de klachten wilt opvangen, moet je het sowieso wat rustiger aan doen."

Aanbevolen producten

Ik wil door met hoe ik nu leef

Pfff, wat een getut, dacht ik. Ik wil gewoon door met hoe ik nu leef. Ik luisterde al niet eens meer naar haar. Toen ik de deur uitging, benadrukte ze nog eens dat “rustig aan doen, gezond eten, niet drinken en op tijd naar bed gaan belangrijker is dan hormoonsuppletie, dat het anders dweilen met de kraan open is.”  

Het was een bericht dat ik helemaal niet wilde horen. En zo’n cliché bovendien.

Aan de hormonen

Niet veel later stopte ik met de anticonceptiepil – waarmee ik lang was doorgegaan omdat die zo goed beviel – en begon ik de eerste overgangsverschijnselen te voelen. Slecht slapen, veel last van PMS zonder ongesteld te worden, je herkent het vast wel.  

Hup, meteen aan de hormonen dacht ik. Het koste wat moeite om de huisarts te overtuigen, maar uiteindelijk kreeg ik hormoonsuppletie mee (Femoston). Dat zou mijn grote redder worden.

Dat werd het later (weliswaar met een ander middel) ook echt, maar ik kwam er al snel achter dat de overgang genadeloos toesloeg als ik niet goed voor mezelf zorgde. Als ik te veel had gedronken, bijvoorbeeld, of te laat naar bed was gegaan.

Gezonder en regelmatiger leven

Om goed te kunnen functioneren hielp (en helpt het nog steeds) als ik meer regelmaat inbouw, niet drink en gezond eet. De overgangsconsulent had dus helemaal gelijk.  

Ik kan het niet hard genoeg roepen; gezond leven is altijd belangrijk, maar helemáál tijdens de overgang. Heel saai, maar ook heel effectief.

Ontmoet onze gastauteur Wies

Wies Verbeek (58), is healthy aging journalist, oprichter van de website BLOW.nl en auteur van het boek ’n Beetje Leuk Ouder Worden, 101 verrassende en bewezen tips. En... ze zit midden in de overgang. 

Ondersteun je gezondheid

Met de juiste supplementen kun je jouw lichaam in de overgang de ondersteuning bieden die het nodig heeft. Vind de supplementen die bij je passen en laat ze thuis bezorgen. 

Ook interessant voor jou

FAQ gezonde leefstijl

Why pause? Press play!