Leestijd: ca. 4 minuten
Redactie SeeMe-nopause
Redactie SeeMe-nopause
Laatste update: 23-05-2024
Leestijd: ca. 4 minuten

Sabine (62): "Na al die jaren met PMS-klachten was ik ineens pijnvrij"

Sabine werkt als ambulante begeleidster voor mensen met een verstandelijke beperking en is daarom de hele dag op pad. "Mijn cliënten vertrouwen op mij, dus 'ziek zijn' was voor mij nooit een optie - ook niet als ik weer eens heftige menstruatiepijn had." PMS begeleidde Sabine gedurende haar hele volwassen leven. Toen zij in de overgang kwam, werden de menstruatiepijn, krampen en stemmingswisselingen aanvankelijk erger. 

Haar laatste menstruatie bracht ineens verlichting. "Na mijn laatste menstruatie voelde het alsof er een knop omging: plotseling waren alle klachten die ik jarenlang elke maand had, gewoon verdwenen." 

"Begin 40 had ik de menopauze nog niet op mijn radar"

Sabine had haar laatste menstruatie op 46-jarige leeftijd. Toen haar PMS-klachten erger werden was ze net 40 en dacht ze nog niet dat het de overgang kon zijn. "Ik heb altijd al last gehad van ernstige menstruatiepijn, krampen, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen vlak voor mijn menstruatie. Maar begin 40 werden de klachten langzaam erger." 

Ik kon letterlijk voelen hoe mijn stemming gedurende mijn cyclus somberder werd, tot ik uiteindelijk ongesteld werd.

De klachten die ze al kende en waar ze had geleerd zo goed mogelijk mee te leven, verergerden in de daaropvolgende jaren. "En hoewel ik wist waar mijn stemmingswisselingen vandaan kwamen, konden ze me elke keer enorm naar beneden halen. Het voelde alsof er een donkere wolk boven me hing. Om de menstruatiepijn en krampen te verdragen, moest ik soms zelfs tot 3 pijnstillers tegelijk nemen. En door mijn pijnlijke borsten was het onmogelijk om op mijn buik te slapen." 

De menopauze is een individuele ervaring

De leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen, varieert van vrouw tot vrouw - bij sommigen komt de menopauze vroeger, bij anderen later. "Toen ik mijn gynaecoloog vertelde over mijn verergerde PMS-symptomen, wees hij me erop dat het de overgang zou kunnen zijn." 

Omdat Sabine de eerste in haar vriendengroep was die in de overgang kwam, zocht ze advies bij haar moeder. "Mijn arts stelde voor dat ik mijn moeder eens zou kunnen vragen naar haar ervaring met de overgang, om erachter te komen hoe oud zij toen was en welke klachten ze had. Tot mijn verrassing ontdekte ik dat mijn moeder ook vrij vroeg haar laatste menstruatie had en vergelijkbare klachten had doorgemaakt. Ze voelde zich toen ook vaak neerslachtig en somber.” 

Een gezonde levensstijl tijdens de menopauze

Wat hielp? "Bij de klachten hielp vooral een kruik en indien nodig pijnstillers. Verder at ik gezond, maakte regelmatig wandelingen en deed aan gymnastiek. Mijn gynaecoloog adviseerde me om vooral aan mijn gezonde gewoontes vast te houden - zoals sporten en gevarieerd en zo vers mogelijk eten - om de symptomen te verlichten. Sporten hielp om mijn stemmingswisselingen onder controle te krijgen." 

"Mijn laatste menstruatie was een opluchting"

Op 46-jarige leeftijd werd Sabine voor het laatst ongesteld. "Dat was echt een opluchting. Na mijn laatste menstruatie waren plotseling alle klachten die me jarenlang hadden geteisterd, gewoon verdwenen." 

Het voelde alsof er een knop omging: mijn stemming was weer stabiel en positief, en de pijn was weg. Het verschil was enorm.

Omdat Sabine veel had gelezen over de overgang, verwachtte ze mogelijk nog andere klachten te krijgen, zoals opvliegers of slaapproblemen. "Maar niets dergelijks gebeurde. Voor mij was dat een aangename verrassing!" 

"Praat eens met iemand over deze levensfase"

Wat ze andere vrouwen in de menopauze na deze ervaring meegeven? "Mijn advies aan andere vrouwen zou zijn: Vraag eens aan je moeder hoe zij de overgang heeft ervaren. Misschien zie je overeenkomsten. Wat ik ook heb geleerd, is dat de overgang voor elke vrouw heel verschillend is. Ga dus niet automatisch uit van het ergste! Uiteindelijk heeft de overgang voor mij heel wat positieve veranderingen met zich meegebracht."

Belemmeren je klachten je in het dagelijks leven?

Dat is onnodig. Gezond eten, bewegen en supplementen kunnen helpen om relaxter door de overgang te gaan. Bekijk wat je zelf kunt doen.

Ervaringsverhalen

Why pause? Press play!