Leestijd: ca. 3 minuten
Wies-Verbeek portret foto Seeme-nopause
Wies Verbeek
Laatste update: 12-06-2024
Leestijd: ca. 3 minuten

Wies: “Hoe meer je weet, hoe makkelijker de overgang wordt.”

“Nee hoor dit heeft niks met de overgang te maken”, verzekerde mijn huisarts mij toen ik bij haar kwam met gortdroge ogen. Mijn onderste en bovenste oogleden plakten helemaal aan elkaar alsof er Pritt tussen zat. Ik kreeg wat oogdruppels mee en dat was het.  

Niet veel later kwam ik erachter dat droge ogen wel degelijk met de overgang te maken hebben. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van het traanvocht. Als de aanmaak van oestrogeen daalt kunnen je slijmvliezen minder, meer of kwalitatief minder goed traanvocht aanmaken.

Ongemerkt sluipt het erin

Ik vond het in eerste instantie stom dat die huisarts dat niet wist, maar de overgang kan met zulke vreemde dingen gepaard gaan dat ik het haar eigenlijk niet kwalijk kan nemen.  

Als je je er niet verdiept dan weet je niet wat voor gekkigheid er allemaal bij komt kijken. Je denkt al gauw aan opvliegers, nachtzweten, moodswings en heftige en onregelmatige menstruatie. Als je daar last van hebt, weet je meteen: het is de overgang.

De overgang is ook psychisch

Maar de overgang is veel geniepiger dan dat. Vooral op psychisch vlak kan het zo slinks toeslaan dat je niet doorhebt dat de moeilijke situatie waarin je zit door de overgang komt.  

Zo ben ik een paar maanden totaal van de kaart geweest. Ik voelde me gestrest, angstig en ik had een kort lontje. Niet gek, want ik had net mijn eigen bedrijf opgezet en mijn moeder moest naar een verzorgingstehuis waar ik heel veel voor moest regelen (en het erge was dat ze zelf helemaal niet wilde).

Daar wordt ieder mens gestrest van toch? Ja, maar ik had voor veel hetere vuren gestaan, waarom was ik nu zo wankel?

Meer ondersteuning nodig?

We denken niet aan de overgang

Inmiddels weet ik dat het door de overgang kwam. Om me heen zijn zoveel vriendinnen omgevallen. Allemaal vrouwen in hoge posities die opeens een burnout kregen. Altijd hebben ze de bordjes hoog weten te houden, werk kunnen combineren met kinderen en nu opeens, pats boem.  

Dat is wat het hormonencircus met je kan doen. Maar geen van mijn vriendinnen dacht eraan. Het scheelt zo ontzettend veel als je weet waardoor het komt. Dan hoef je niet aan jezelf te twijfelen en kun je je er op voorbereiden.

Bereid jezelf voor

Daarom is mijn grootste tip; lees je in. Het helpt zo veel! Ooit zei een gynaecoloog tegen mij: een slimme meid is op haar overgang voorbereid. En zo is het helemaal. 

Tip: zelf vind ik deze boeken erg goed:

  • Ook leuke meisjes worden vijftig door dr. Maaike de Vries & dr. Manon Kerkhof
  • De overgang hey no-nonsense handboek’ door José Rozenbroek & Jos Teunis
  • Hart en Hormonen door dr. Janneke Wittekoek & drs. Dorenda van Dijken

Wie is Wies?

Wies Verbeek (58), is healthy aging journalist, oprichter van de website BLOW.nl en auteur van het boek ’n Beetje Leuk Ouder Worden, 101 verrassende en bewezen tips. En… ze zit midden in de overgang.

Verlicht jouw klachten

Elk lichaam en elke overgang is anders. En elke oplossing daarom ook. Ontdek hoe leefstijl, voeding, supplementen en medische behandelingen je gezondheid in deze fase kunnen ondersteunen. Bekijk wat je kunt doen.

Ook interessant voor jou

FAQ

Why pause? Press play!