Leestijd: ca. 4 minuten
Redactie SeeMe-nopause
Redactie SeeMe-nopause
Laatste update: 30-05-2024
Leestijd: ca. 4 minuten

Sara (52): "Ik wist wel dat vaginale infecties tijdens de overgang vaker voorkomen, maar niet dat ze zo onaangenaam konden zijn"

Sara (52) is administratief medewerker, heeft vier kinderen en is gescheiden. Toen ze in de overgang kwam, kreeg ze ineens last van vaginale schimmelinfecties. "De overgang is iets waar je vroeg of laat mee te maken krijgt als vrouw, daar was ik me wel van bewust. De opvliegers kan ik aan, maar die vaginale klachten? Ik werd er echt gek van.”

”Alweer een infectie?”

Toen Sara tijdens de overgang plots een vaginale schimmelinfectie kreeg, schrok ze. De laatste keer dat ze daarmee te maken had, was tijdens haar puberteit. Sara: "De jeuk en pijn waren hevig en ik voelde me erg ongemakkelijk. Ik wist wel dat vaginale infecties tijdens de overgang vaker voorkomen, maar niet dat ze zo onaangenaam konden zijn. Ik ging naar de huisarts en kreeg een antischimmelcrème voorgeschreven, waardoor de symptomen gelukkig snel verminderden." 

Maar na een paar maanden kreeg ze opnieuw klachten, die ditmaal anders waren. "Ik had geen jeuk of branderig gevoel, maar mijn afscheiding was anders dan normaal en stonk. Het bleek dat ik een bacteriële, vaginale infectie had. Ik ging terug naar de huisarts en kreeg antibiotica voorgeschreven. Gelukkig verdwenen de symptomen na een tijdje weer, maar ik was bang dat het weer terug zou komen. Wat het gelukkig niet meer heeft gedaan nadat ik gezonder ben gaan leven." 

Net toen m’n eerste schimmelinfectie voor bij, begon het volgende probleem: een bacteriële infectie. Ik dacht echt: alweer?

In kleine stappen naar een gezondere leefstijl

Sara ging op zoek naar een oplossing voor haar vaginale klachten en besloot haar levensstijl om te gooien. "Ik las dat de bacteriën in de vagina een belangrijke rol spelen bij een gezonde vagina en dat voeding deze bacteriën kan beïnvloeden. Ik ben toen gaan minderen met suiker en veel meer groenten gaan eten. Ook stopte ik met het wassen van mijn vagina, omdat ik las dat de vagina zelfreinigend is en zeep de boel alleen maar erger maakt.”  

Dat gaf niet van de een op de andere dag resultaat, maar hielp haar wel verder. “Ik moet eerlijk zeggen dat het niet heel soepel verliep. Minderen met suiker is echt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar uiteindelijk is het zeker de moeite waard." 

Bewust tijd voor jezelf nemen

Als alleenstaande moeder met nog drie kinderen thuis en de zorg voor haar vader vond Sara het moeilijk om meer te ontspannen, maar ze wist wel dat het nodig was om beter voor zichzelf te zorgen. Stress heeft immers een negatieve invloed op je immuunsysteem.  

"Wie ervaart er geen stress in deze hectische samenleving? Het is gewoon veel," zegt ze. "Toch ben ik meer tijd voor mezelf in gaan plannen. Op zaterdagochtend sta ik vroeg op om te sporten. Als ik thuiskom, maak ik een gezond ontbijt en ga ik met een boek op de bank zitten. De kinderen weten dat ze me tot 13:00 uur niet mogen storen, daarna ben ik er weer." 

Advies over supplementen

Tenslotte liet Sara zich door een professional adviseren over supplementen die ze zou kunnen gebruiken in deze fase van haar leven. “Mijn vitamine D-niveau bleek laag, dus ik slik nu extra vitamine D. Daarnaast neem ik magnesium en rode klaver. Magnesium is goed voor m’n immuunsysteem en voorkomt infecties. Daarnaast helpt me om beter te slapen, wat ik ook wel kon gebruiken,” zegt ze lachen. "Ook neem ik rode klaver. Dat is een soort natuurlijk oestrogeen, zo werd me uitgelegd, dat opvliegers vermindert."

Stap voor stap naar verbetering

Hoe dat nu gaat? Goed. Langzaam maar zeker werpen de vruchten zich af, vertelt Sara. "De vaginale infecties zijn niet helemaal verdwenen, maar komen minder vaak voor en zijn ook minder hevig. Daar ben ik zo blij mee. En als er dan eentje de kop opsteekt, ben ik blij dat ik ze kan bestrijden met de medicijnen van de huisarts. En ook niet onbelangrijk: ik voel me nu energieker en positiever over mijn gezondheid."

Het koste best wat moeite, maar door beter voor mezelf te zorgen kreeg ik weer meer controle over m’n gezondheid. En ook die van m’n vagina. Ik voel me echt een stuk beter dan eerst.

De overgang kan ook anders

Eén op de vijf vrouwen heeft last van overgangsklachten. Leer je symptomen kennen en ontdek wat je per symptoom kunt doen.

Why pause? Press play!